Jak utrzymać równowagę kwasowo-zasadową?
Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego zdrowia. Jednak przywrócenie organizmowi właściwego poziomu pH możemy osiągnąć poprzez… picie wody alkalicznej. Droga do zdrowia nie jest tak kręta, jak pozornie mogłoby się wydawać!
Żeby organizm mógł prawidłowo funkcjonować potrzebne są mu mechanizmy odpowiedzialne za utrzymanie porządku. Bardzo często z błahych codziennych zaniedbań, jak np. niewystarczająca ilość wypijanej wody, naruszamy stan równowagi organizmu. To z kolei inicjuje uruchomienie ”systemów naprawczych”, które muszą przywrócić organizm do należnego porządku. Zdecydowanie prostszym rozwiązaniem jest dbanie o swój organizm i zwracanie uwagi nawet na detale, od których zależy nasze zdrowie!
Bardzo często te błahe zaniedbania dotyczą parametru, który zmienia się najszybciej czyli gospodarki wodno-elektrolitowej oraz powiązaną z tym zagadnieniem, równowagą kwasowo-zasadową. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu regulowana jest głównie przez płuca i nerki, a jej nadrzędnym zadaniem jest utrzymanie względnie stałego stężenia jonów wodorowych w przestrzeniach zewnątrz (pH 7,35-7,45) i wewnątrzkomórkowych (pH~7). Mechanizmy utrzymujące stałe pH krwi są bardzo wydajne i większości przypadków, organizm sam jest w stanie uporać się z nadmiarem jonów wodoru (H+), które w głównej mierze są odpowiedzialne za obniżenie pH krwi, a w konsekwencji może doprowadzić do kwasicy (zakwaszenia organizmu).
Uwalnianie kationów wodoru zależy pośrednio od nasilenia procesów katabolicznych w organizmie, które mogą być efektem pośrednim przewlekłego stresu. Duże ilości jonów wodoru są wytwarzane w procesie przemiany materii oraz oddychania – czyli możemy powiedzieć, że życie nas zakwasza! Dodatkowo, w trakcie wysiłku fizycznego do krwi trafia kwas mlekowy oraz pirogronowy, które są kwasami i mocno obniżają pH. W procesie metabolizmu białek do krwi trafiają np. kwas siarkowy – pochodzący z przemian aminokwasów siarkowych oraz kwas fosforowy – pochodzący z przemian fosfolipidów, a także fosfoprotein.
Zakwaszenie organizmu – objawy
Przewlekła kwasica ketonowa dość często jest spotykana wśród cukrzyków. Może być spowodowana zarówno przez hipoglikemię i obecność ciał ketonowych we krwi, jak również w wyniku utrzymującego się wysokiego poziomu glukozy we krwi (hiperglikemię). Do objawów kwasicy ketonowej zaliczamy: ból głowy, uczucie suchości w jamie ustnej, częste oddawanie moczu oraz pragnienie. Bardzo często te objawy stanowią pierwsze objawy nieleczonej lub niewykrytej cukrzycy typu I, z którymi zgłaszają się pacjenci. Kwasice ketonową możemy zaobserwować również w przypadku infekcji (zakażenie dróg moczowych, zapalenie gardła) jak również w przypadku nadużywania alkoholu.
Objawy związane z kwasicą
- zmęczenie
- ból głowy
- zaburzenia snu
- problemy z koncentracją
- utrata apetytu
- ból mięśni i stawów
- blada i zanieczyszczona skóra
- trądzik, wypryski
- cellulit i spadek elastyczności skóry
- obrzęki kończyn
- podkrążone oczy
- wypadanie włosów
Zakwaszenie organizmu może być wywołane także innymi niż zdrowe odżywianie czynnikami wynikającymi ze stylu życia. Oto najważniejsze z nich:
- przyjmowanie zbyt małej ilości płynów
- intensywny wysiłek fizyczny
- stres
- przyjmowanie niektórych grup leków
- nadużywanie alkoholu
- zatrucie metalami ciężkimi
- hipoksja
- upośledzenie funkcji nerek
- przedłużająca się gorączka lub inne stany kataboliczne jak np. anoreksja
- hipo i hiperglikemia
- nadużywanie alkoholu
- ostre ciężkie choroby np. zawał mięśnia sercowego
- infekcje
Zakwaszenie organizmu może być wywołane także innymi niż zdrowe odżywianie czynnikami wynikającymi ze stylu życia. Oto te najważniejsze.
- przyjmowanie zbyt małej ilości płynów
- intensywny wysiłek fizyczny, lub brak ruchu
- stres
- przyjmowanie nadmiaru niektórych leków.
- nadużywanie alkoholu, nikotyny lub kofeiny
- zatrucie metalami ciężkimi
- niedobór tlenu
- upośledzenie funkcji nerek
- przedłużająca się gorączka
Oczywiście nasz organizm jest wyposażony w szereg mechanizmów zabezpieczających przed naruszeniem równowagi kwasowo-zasadowej, więc wszystko jest w porządku dopóki nie dochodzi do przekroczenia granic. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu.
Produkty spożywcze, tak jak i mocny wysiłek fizyczny, mogą prowadzić do chwilowego zakwaszenia organizmu. Utrzymanie równowagi jest możliwe dzięki procesom wyrównawczym związanym z buforami krwi, nerkami oraz płucami, które są bardzo skuteczne w eliminowaniu jonów wodoru. Nawet niewielkie zaburzenia związane ze złymi wyborami żywieniowymi, mogą mieć przełożenie na samopoczucie, które zbliżone jest do objawów związanych z przewlekłą kwasicą.
Niektórzy twierdzą, że głównym czynnikiem wpływającym na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie ma dieta. Zdecydowanie większy wpływ wykazuje wydajność nerek oraz płuc, jednak czynnik żywieniowy nie jest obojętny w temacie obciążenia nerek kwasami. Produkty, które spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące. Woda jest zdecydowanie produktem o działaniu alkalizującym, a co ważniejsze, wszelkie kwasy, które powstają w organizmie, są rozpuszczane, transportowane i usuwane dzięki wodzie!
Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:
- pamiętaj o 5 porcjach warzyw i owoców w ciągu dnia
- pij dobrej jakości wodę, przynajmniej 30 ml na kilogram masy ciała
- nie używaj słodzików
- unikaj cukru i produktów bogatych w proste cukry