Rozgrzej się herbatą

Jeżeli jedynym sposobem jaki znasz parzenia herbaty to zalanie torebki z herbatą wrzątkiem, to oznacza, że nie nic nie wiesz o tym napoju.

Herbata ma niezwykle bogatą tradycję i wielowiekową kulturę picia. Szczególnie często sięgamy po nią jesienią i zimą. 
Można ją pić na wiele sposobów: z mlekiem, słodzoną miodem, sokiem lub konfiturą, podawać z cytryną lub innymi owocami. Jej smak zależy przede wszystkim od gatunku, kraju pochodzenia i składu serwowanej mieszanki. Niektóre z nich, z uwagi na właściwości pobudzające, lepiej podawać do porannego śniadania, inne lepiej sprawdzą się po południu, a jeszcze inne pijemy głównie przed snem.   
Do parzenia herbaty zaleca się także stosować wodę mineralną, dzięki czemu napój zyskuje dodatkowe właściwości. Wspaniale do gotowania, a więc także do przyrządzania herbaty sprawdza się woda Jantar. Oczywiście należy wykorzystać wodę niegazowaną. Do celów kulinarnych najlepiej nabyć kilkulitrową butelkę z zamontowaną pompką, co znacznie ułatwi nalewanie.   
Zobaczmy jakie właściwości kryją najpopularniejsze gatunki i rodzaje herbat. 
Herbata czarna – mocna herbata, o bogatym smaku i ciemnej barwie, najczęściej pochodzi z Chin, Sir Lanki i Indii. Zawarta w niej teina dobrze działa na nasz układ pokarmowy, pomagając w trawieniu ciężkich potraw. Herbata czarna ma bardzo dobre właściwości odkażające więc świetnie się sprawdzi także przy zatruciach pokarmowych. Dodatkowo, zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. 

Earl Grey – aromatyczna czarna herbata z dodatkiem olejku z bergamotki i cytrusów. Idealna z dodatkiem soku owocowego lub konfitur. Znakomita na popołudnie. Z uwagi na zawarty w niej olejek bergamotki jej właściwości są nieco szersze niż czarnej herbaty. Earl Grey poprawia humor i relaksuje, wpływa na lepsze myślenie i optymizm. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Jeśli pijesz herbatę Earl Grey można właściwie zrezygnować z pasty z fluorem. Ponadto w czarnej herbacie są katechiny, które działają jak antybiotyk co pomaga zwalczyć infekcję w juz w jej stadium początkowym.

Chai – czarna herbata z przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kardamon, koper włoski, goździki oraz pieprz czarny. Wspaniale komponuje się z dodatkiem np. jabłek. Jej właściwości zdrowotne także są istotne. Wpływa na poprawę trawienia, poprawia funkcjonowania trzustki, redukuje skutki stresu oraz niweluje rozwój infekcji oddechowych. 

Ceylon – wyrazista czarna herbata z Sir Lanki o cytrusowej nucie. Nadaje się do podawania z cytryną. Idealna na popołudnie.

Herbata zielona – pochodzi z Chin i Japonii, zawiera kofeinę. Powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty.  Wspaniałe źródło antyoksydantów, słynie jako herbata dająca siłę i zdrowie. Najlepiej podawać bez żadnych dodatków.

Sencha – to delikatna zielona japońska herbata, której listki przypominają małe igiełki. Jest najbardziej charakterystyczną dla Japonii herbatą. Charakteryzuje się świeżym smakiem z nutami morskimi, owoców tropikalnych i umami (w przypadku herbat wysokiej jakości).

Czerwona herbata – inaczej Oolong, czyli herbata, która poddawana jest bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Co ciekawe, odmiana Pu-erh musi dodatkowo leżakować nawet 50 lat. Ma intensywny smak i zapach. Zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Charakteryzuje się tym, iż obniża poziom cholesterolu, wpływa na poprawę pamięci, pomaga w walce z nadwagą, normuje ciśnienie krwi. Pije się ją bez cukru, który może neutralizować niektóre jej lecznicze właściwości.

Herbata biała – powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Zawiera kofeinę. Znana z bogatej zawartości antyoksydantów. Ma jasną barwę i delikatny smak. Można podawać ją z miodem. Jest jedną z najdroższych herbat.

Rooibos – znana także jako herbata czerwona. Pochodzi z Afryki, ma łagodny smak, można ją pić z mlekiem i miodem lub dodatkiem owoców. Jest znakomitym źródłem witaminy C oraz istną skarbnicą polifenoli, dzięki czemu skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami i wywoływanym przez nie stresem oksydacyjnym. Zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi, wspomaga walkę z cukrzycą typu II, która staje się choroba cywilizacyjną poszerzając z roku na rok grono osób zmagających się z nią.